Hypnotherapie

 

Hypnotherapie maakt gebruik van indirecte hypnose, ontwikkeld door Milton Hyland Erickson. Hij was een Amerikaans psychiater en psychotherapeut die de indirecte hypnose vormgaf en het gebruik ervan in de psychotherapie invoerde. Tijdens zijn ziekte polio, waarbij hij volledig verlamd raakte en zijn vooruitzichten slecht waren, zorgde zijn diepe wens om naar buiten te kijken ervoor dat hij de schommelstoel met onbewuste bewegingen (ideomotorisch) kon laten schommelen. Later tijdens zijn 2e jaar van zijn studie kwam hij in aanraking met hypnose. Hij was gefascineerd door de mogelijkheden en werkte doorlopend aan diverse technieken en onderzocht op welke wijze mensen beïnvloedbaar zijn. Ondanks de tijd waarin hij leefde, met de vele dogma’s, werkte hij verschillende werkbare methoden uit.

Indirecte hypnose is een vorm waarbij de diepte van hypnose minder belangrijk is. Je blijft je gewoon bewust van je omgeving en eigen handelen. Het is mogelijk om ervaringsgericht te werken met behulp van oefeningen. Op deze manier kunnen we beter ‘voelen’, zowel in ons lichaam als de emoties die daarbij horen. Je krijgt de mogelijkheid om je eigen ‘hulpbronnen’ in te zetten waarmee je patronen in je gedachten, gevoelens en gedrag kunt veranderen. Indirecte hypnose maakt het mogelijk om met het onbewuste te werken, de plek waar wij onze herinneringen en indrukken opslaan.

In ons leven stoppen we vaak onprettige gevoelens en gebeurtenissen ‘weg’ in een figuurlijke kast. Tot het zo vol wordt dat de kast bij het minste of geringste openspringt en je kan overspoelen met emoties en je volledig in beslag kan nemen. Dit geldt voor alle gevoelens: angst, boosheid, verdriet, onzekerheid, frustratie, machteloosheid, spanning, onrust en depressie. Naarmate we ouder worden en merken dat het helpt om te ‘overleven’, ontwikkelen we dit verder. Tot het op een goed moment ongewenst gedrag wordt. Dan is vaak de noodzaak om het zo te doen groot geworden en kost het tijd en inzet om te veranderen. Het opruimen van de kast zorgt ervoor dat de ballast verdwijnt en je niet meer overspoelt zult raken.

Mijn ervaring is dat het probleem wat nu ervaren wordt, vaak in de jonge jeugd is ontstaan. Destijds heeft een situatie ertoe geleid dat we (on)bewust een keuze hebben gemaakt voor een bepaalde reactie en/ of gedrag.

Hypnotherapie kan ook helpen bij onverklaarde lichamelijke klachten (psychosomatisch) en verklaarde lichamelijke klachten, te helpen oplossen of beter beheersbaar te maken. Je kunt daarbij denken aan: (spannings)hoofdpijn, maag- darmstoornis, rugpijn, fybromyalgie, aanhoudende vermoeidheid, slaapproblemen, gespannen nek-, schouder- en armspieren, verminderde weerstand, pijn en/ of druk op de borst, benauwdheid en duizeligheid.

Ik begin de hypnotherapie altijd met een voorgesprek, waarin je precies kunt aangeven waar je op dit moment het meeste last van hebt. Vervolgens kun je aangeven hoe je het anders wilt, je doel voor de therapie. Met behulp van indirecte hypnose kunnen we gaan kijken naar bijvoorbeeld de leeftijd waarop het is ontstaan, oorzaak en wat nodig is om het te veranderen.

Vaak spelen onbewuste dingen een rol bij een klacht en door deze in het bewustzijn te brengen kan eraan gewerkt worden en worden veranderd naar een gewenste situatie.